روکش ام دی اف

 همانگونه که در سایر مقاله‌های باماچوب اشاره کردیم ام دی اف یکی از پرمصرف‌ترین مواد مورد استفاده در صنایع و تولیدات چوبی است. ولکن این نکته قابل تامل است. که ام دی اف به صورت خام و بدون روکش ، مصرف بسیار پایین تری از ام دی اف روکش شده دارد. ما در این مطلب قصد داریم به بررسی روکش ام دی اف پرداخته و انواع آن را بررسی مختصری بنماییم.

می توان گفت به دلیل استفاده ام دی اف در مصارف مختلف مثل دکوراسیون داخلی منازل و مکانهای مختلف مثل شرکت ها ، اداره ها و مغازه ها و صنایع چوبی مثل میز ، سرویس خواب ، مبلمان و انواع درب نیاز به تنوع زیادی در طرح و رنگ و الگو وجود دارد. که قسمت زیادی از این نیاز بازار به وسیله تنوع موجود در انواع روکش ورق ام دی اف تامین می گردد.

 انواع روکش ام دی اف

در یک تقسیم‌بندی کلی روکش ها را می توان به دو گروه عمده روکش های طبیعی (چوبی) و روکش های مصنوعی تقسیم نمود.

الف) روکش های طبیعی (چوبی)

این نوع روکش شامل لایه های نازکی از جنس چوب طبیعی است که طی فرآیند خاصی تولید می شوند. به طور معمول پس از پخت چوب در بخار یا آب داغ گرده‌بینه مرغوب چوب را با روش‌های لوله بری یا تراشه گیری تبدیل به لایه ها یا ورقه های نازک چوب می کنند. اکثراً این چوب ها از گونه های پهن برگ تهیه می‌شوند ولی گونه های سوزنی برگ نیز قابل استفاده هستند. روکش چوب راش ، روکش بلوط ، روکش ملچ  و روکش چنار از جمله روکش های متداول در بازار ایران می باشند. معمولاً در ایران با استفاده از دستگاه های پرس نجاری و پس از چسب کاری سطح ام دی اف این روکش ها با استفاده از حرارت و فشار بر روی سطح ورق ام دی اف چسبانده می‌شود.

ویژگی های روکش های طبیعی چیست؟

روکش چوب طبیعی برای ام دی اف | باماچوب

 از جمله ویژگی های روکش طبیعی می‌توان به قیمت پایین‌تر محصول نهایی حاصل از ام دی اف و روکش طبیعی چوب نسبت به چوب طبیعی اشاره کرد. در عین حال به خاطر طرح ها و خصوصیات چوب طبیعی که همراه روکش چوب به محصول نهایی منتقل می‌شود. همچنین می‌توان بافت زیبای طبیعی چوب که زیبایی بی نظیری به فضای منزل یا محل کار می دهد را کاملاً حس نمود.

پس این نوع روکش ام دی اف برای کسانی که به چوب طبیعی علاقه مند هستند و می‌خواهند فضای دلنشین و طبیعی از چوب در دکوراسیون خود داشته باشند کمک می‌کند. تا با قیمت مقرون به صرفه تر و کارایی بهتر و بیشتر از چوب طبیعی با استفاده از ام دی اف های روکش شده با روکش چوب طبیعی برخوردار شوند.

ب) روکش های مصنوعی

روکش های مصنوعی که در صنایع چوبی استفاده می‌شوند از گوناگونی زیادی برخوردارند که ما سعی می‌کنیم به تعدادی از آنها اشاره کرده و در مورد هرکدام توضیحاتی بدهیم .

 1) روکش های کاغذی یا همان لترون

 همانگونه که در مقاله های دیگر با ما چوب به صورت کامل تر به این عنوان پرداخته شد ، لترون نام یکی از تولیدکنندگان آلمانی کاغذ است. این روکش به خاطر عیوبی همچون مقاومت کم در برابر رطوبت ، خش پذیری بالا و لک پذیری ، امروزه جای خود را به سایر روکش ها داده است و می‌توان گفت در کل از ضعیف ترین روکش ها به شمار می آید. شاید در سال‌های اخیر دیگر کسی به عنوان روکش ام دی اف از آن استفاده نمایند.

2) روکشهای ترموپلاستیک

 این گروه از روکش های مصنوعی از مواد ترموپلاستیک ساخته شده و در اثر گرما تغییر شکل داده و از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند. این روکش ها در مواردی که سطح مورد نظر فرورفتگی و برجستگی های زیاد داشته باشد و یا در صورتی که انحنای سطح زیاد باشد مورد استفاده قرار می گیرند.

 روکشهای ترموپلاستیک شامل روکش pvc و ورق های آکریلیک هستند که روکش های  pvc کاربرد به مراتب بیشتری دارند. این روکش‌ها نسبت به سایر روکش‌ها از مقاومت بیشتری در برابر ضربه ، رطوبت و سایش برخوردارند.

 3) روکش های لمینت

 این گروه روکش خود به سه دسته لمینت تحت فشار بالا ، لمینت فشرده و لمینت فشرده پیوست تقسیم می‌شود که اگرچه با هم در یک سری خصوصیات مشابه هستند ولی در برخی ویژگی ها باهم متفاوتند.

لمینت های تحت فشار بالا در بازار به نام HPL شناخته می‌شوند و به شدت ترد و شکننده بوده ، لبه های تیزی دارند و به هیچ وجه قابلیت انعطاف ندارند. به همین دلیل این روکش ها قابل استفاده در سطوح ابزار خورده ، گرد و فرم دار نیستند. اما در برابر رطوبت ، حرارت و سایش مقاومت خوبی دارند. به همین دلیل در تخت ها و لوازم آزمایشگاهی و بیمارستانی ، میز کارهای کارگاهی مورد استفاده هستند.

لمینت های فشرده از تعداد لاله‌های اضافه تری نسبت به  HPLدر ساختار خود برخوردار هستند و به خاطر ضخامت بیشتر خود ، مقاومت بیشتری نسبت به HPL ها دارند. در اصطلاح تجاری به این نوع روکش فورمیکا گفته می‌شود.

لمینت های فشرده پیوست یا همان CPL ها ، آخرین بخش از روکش های لمینت به شمار می‌آیند. که به صورت رول تولید می‌شوند و انعطاف آنها از HPL ها بیشتر است ولی خصوصی تا دیگر آنها شبیه HPL است.

4) روکشهای ملامینه

ام دی اف روکش ملامینه | باماچوب

این نوع روکش پرکاربردترین روکش ام دی اف در جهان و مخصوصاً ایران است. که به این موضوع نیز در یکی دیگر از مقاله‌های با ما چوب به صورت کامل پرداخته شد.

برای آشنایی با روکش ملامینه مقاله روکش ملامینه چیست ؟ را مطالعه کنید.

معمولاً کارخانجات تولید ام دی اف در سطح جهان دارای خطوط روکش ملامینه هستند و انواع ام دی اف روکش ملامینه را تولید و عرضه می کنند.  دارا بودن تمام امکانات تزیینی و مقاومت مناسب این روکش ها در برابر حرارت ، رطوبت ، سایش و … باعث می‌شود ام دی اف روکش ملامینه استفاده وسیعی در مبلمان ، درها ، بدنه کابینت ها ، کمد ها ، سرویس خواب ، دکوراسیون ها و… داشته باشد. شرکت های مختلفی در ایران از این روکش ها بر روی ام دی اف های ایرانی و خارجی استفاده نموده و تقریباً هم از لحاظ جنس و هم زیباشناسی توانسته اند سلایق و نظرهای مختلف را در بازار اغنا کنند.

 روکشهای ملامینه به صورت های مختلف همچون برفی ، صابونی ، براق ، برجسته و فوق برجسته بر روی ام دی اف اجرا می‌شوند که هر کدام از آنها طیف وسیعی از سلایق مختلف را به خود اختصاص داده‌اند.

روکش ام دی اف | روکش ملامینه ام دی اف | ام دی اف ملامینه

قیمت ورق ام دی اف نیز با توجه به شرکت تولیدکننده و عواملی همچون کیفیت مغز ورق و نوع روکش ورق متفاوت خواهد بود.

 نکته پایانی

 در این مطلب سعی کردیم پیرامون روکش ام دی اف و انواع آن صحبت کرده ، به تعدادی از سوالات پیرامون این موضوع بپردازیم. مجموعه با ما چوب از شما خواننده عزیز درخواست می کند با ثبت نظر خود ما و بقیه مخاطبان این مجموعه را از نظرات خود آگاه نموده و ما را در بروز شدن یاری نمایید.

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. 19-12-2021

    […] اشاره کرد. ما در  این مقاله سعی کرده‌ایم تا پیرامون روکش ام دی اف زیاد صحبت نکنیم چرا که در این صفحه به طور کامل این […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

باز کردن چت
چطور میتونیم کمکتون کنیم ؟
فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس